Αρχική σελίδα » Συνέδριο » Βραβεύσεις

Βράβευση Ομότιμου Καθηγητή Κ. Μανδρούκα

 

Ο Κωνσταντίνος ΜΑΝΔΡΟΥΚΑΣ είναι Ομότιμος Καθηγητής Εργοφυσιολογίας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.H ακαδημαϊκή του καριέρα ξεκίνησε από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα (Doctor of Medical Sciences) στην Ιατρική Σχολή μετά από τις προπτυχιακές σπουδές στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό από την Ανωτάτη Σχολή Γυμναστικής και Αθλητισμού (GIH) στη Στοκχόλμη, και στη Φυσιοθεραπεία από την Ανωτάτη Σχολή Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Στη συνέχεια, διορίστηκε ως καθηγητής της Ιατρικής Αποκατάστασης και Εργομετρίας το 1978 στην Ανώτατη Σχολή Φυσικοθεραπείας και Αποκατάστασης του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.

Μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη το 1984, όπου εκλέχθηκε και διορίστηκε ως Επίκουρος Καθηγητής και το 1991 ως Καθηγητής Εργοφυσιολογίας στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (έως και το 2013 που αφυπηρέτησε). Το 2017 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Τ.Ε.Φ.Α.Α Θεσσαλονίκης του Α.Π.Θ για δύο θητείες (1997-1999 & 1999-2001) και εκπρόσωπος του Τμήματος στη Σύγκλητο του Α.Π.Θ. Επίσης, υπήρξε Διευθυντής του Τομέα Βιολογίας της Άσκησης του Τμήματος (1997-2013), καθώς και Διευθυντής του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (1998-2009) των ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ., του Δημοκρίτειου και του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σημαντικό κεφάλαιο αποτέλεσε η ίδρυση και λειτουργία του Εργαστηρίου Εργοφυσιολογίας – Εργομετρίας, όπου διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου από το 1984 έως και το 2013 που αφυπηρέτησε.   

Το κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον και οι μελέτες του επικεντρώνονται στις μορφολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και στις προσαρμογές που προκαλούνται από την συστηματική άσκηση σε αθλητές, σε απροπόνητα άτομα, καθώς και σε ειδικούς πληθυσμούς. Ιδιαίτερο ήταν το έργο του και η συμβολή του στην εργομετρική αξιολόγηση της σωματικής ικανότητας και της απόδοσης, μελετώντας τις βιολογικές παραμέτρους των αθλητικών επιδόσεων, όπως τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά και τη σύσταση του σώματος, τις μετρήσεις αερόβιας και αναερόβιας ικανότητας, την αρθρική κινητικότητα, τον ενεργειακό μεταβολισμό, τη μελέτη της μυϊκής ισχύος και της ισοκινητικής δύναμης, της ταχύτητας και της αντοχής με μετρήσεις στο εργαστήριο και στο πεδίο.

Επιπλέον, ασχολήθηκε συστηματικά με την ηλεκτρομυογραφική δραστηριότητα και την ερμηνεία των φυσιολογικών, μεταβολικών, βιοχημικών και νευρομυϊκών παραμέτρων της ανθρώπινης απόδοσης τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης στην οξεία φάση, όσο και στις χρόνιες προσαρμογές. Επίσης, αντικείμενο μελέτης αποτέλεσε η ενασχόλησή του με τις προσαρμογές του μυϊκού ιστού από την άσκηση με τη λήψη και ανάλυση δειγμάτων από αθλητές διαφόρων αγωνισμάτων εφαρμόζοντας τις μεθόδους της ιστοχημείας, της ηλεκτροφόρεσης, της ανοσοϊστοχημείας και της ανάλυσης των πυρήνων και των δορυφορικών κυττάρων.

Το συγγραφικό του έργο αποτυπώνεται σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων, περισσότερες από 70 σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η αναγνώριση του  επιστημονικού του έργου περιλαμβάνει περισσότερες των 1300 ετεροαναφορών, ενώ έχει  συγγράψει 7 ακαδημαϊκά βιβλία και έχει αναλάβει την επιστημονική επιμέλεια πολλών άλλων. Επιπλέον, υπήρξε κριτής σε έγκριτα διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και έχει επιβλέψει πληθώρα διδακτορικών και μεταπτυχιακών διατριβών.

Το διδακτικό του έργο υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο διδάσκοντας μαθήματα που ήταν απόλυτα συναφή με το γνωστικό αντικείμενο της Εργοφυσιολογίας και της Εργομετρίας.

Υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής σε μεγάλο αριθμό ελληνικών και διεθνών συνεδρίων της αθλητικής επιστήμης, ενώ τέλος ήταν επιστημονικός υπεύθυνος χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων.

Είναι επίτιμο μέλος του «Ευρωπαϊκού Κολεγίου Αθλητικών Επιστημών» (ECSS), ιδρυτής της «Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Επιστήμης», μέλος της «Αθλητιατρικής Εταιρίας της Σουηδίας» και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής διαφόρων διεθνών περιοδικών στον τομέα της Φυσιολογίας της Άσκησης.