Αρχική σελίδα » Συνέδριο » Κεντρικοί Ομιλητές

Jean Benoit Morin, PhD

Θέμα Ομιλίας: «Sprint-specific heavy resistance training for individual and team sports: interest for performance and injury prevention?» 

 

    

O Jean-Benoit (JB) Morin είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Saint-Etienne της Γαλλίας και μέλος του Εργαστηρίου Interuniversity Laboratory of Human Movement Biology (LIBM). Είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Ινστιτούτου Αθλητικών Ερευνών της Νέας Ζηλανδίας (SPRINZ), το οποίο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Auckland. Κατέχει Εθνικό δίπλωμα προπονητή Κλασικού Αθλητισμού από το 1998, καθώς και Διδακτορικό δίπλωμα στην ανάλυση της ανθρώπινης κίνησης και απόδοσης (2004). Το ερευνητικό του πεδίο αφορά κυρίως στην ανάλυση  της ανθρώπινης κίνησης και απόδοσης, με εξειδίκευση στη βιομηχανική στο τρέξιμο και κατά τη διάρκεια κινήσεων με υψηλή ισχύ (σπριντ και άλματα). Είναι Διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων, έχει συγγράψει ένα βιβλίο textbook (Biomechanics of Training and Testing, 2018) και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 130 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Παρέχει επίσης, συμβουλευτικό έργο σε επαγγελματίες αθλητές ποδοσφαίρου, ράγκμπι, δρομείς ταχυτήτων και άλλους αθλητές ισχύος. Ήταν παίκτης ποδοσφαίρου για 10 χρόνια, αθλητής και προπονητής κλασικού αθλητισμού (μεσαίες αποστάσεις και 400 μέτρα με εμπόδια) για 8 χρόνια και τώρα γυμνάζεται κάνοντας ορεινό τρέξιμο και τρίαθλο.

 

Panagiota (Nota) Klentrou, PhD

Θέμα Ομιλίας: « Training young athletes: myths and evidence» 

 
         

 Η Δρ. Παναγιώτα (Νότα) Κλέντρου είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Brock του Οντάριο στον Καναδά. Πήρε το πρώτο της πτυχίο το 1984 από το τότε νέο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε Μεταπτυχιακό (1987) και Διδακτορικό δίπλωμα (1991) στη Φυσιολογία της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Montréal στον Καναδά. Η καθηγήτρια Κλέντρου ήταν πρόεδρος του Τμήματος Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου Brock για δύο συνεχόμενες θητείες (2006-2011), και Αναπληρωτής Κοσμήτορας Έρευνας και Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας για τρεις συνεχόμενες θητείες (2011-2020). Για τη συνεισφορά της στην επιστήμη και στο κοινωνικό σύνολο, η Δρ. Κλέντρου έχει αναγνωριστεί ως ηγέτης στην Εφαρμοσμένη και Παιδιατρική Φυσιολογία, καταφέρνοντας να γίνει μία από τις τέσσερις γυναίκες προέδρους της Canadian Society for Exercise Physiology (CSEP 2017-2019), θέση στην οποία εξελέγη αφού υπηρέτησε 10 χρόνια ως ταμίας της CSEP. Στα ερευνητικά της προγράμματα χρησιμοποιεί εφαρμοσμένες και βασικές επιστημονικές προσεγγίσεις για τη μελέτη της ανθρώπινης απόδοσης και των επιπτώσεων της αθλητικής δραστηριότητας κυρίως σε παιδιά και νέους. Με χρηματοδότηση από εθνικούς φορείς (NSERC, SSHRC, CIHR) και άλλους αθλητικούς οργανισμούς, η τρέχουσα έρευνά της εξετάζει πώς η σεξουαλική ωρίμανση, η άσκηση, η φλεγμονή, το λίπος και η διατροφή επηρεάζουν τη μυοσκελετική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα η έρευνα αυτή προσπαθεί να εντοπίσει τους κυτταρικούς μηχανισμούς που εξηγούν πώς η άσκηση και οι διατροφικές επιλογές κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία επηρεάζουν τη δια βίου υγεία των οστών.Η Δρ Κλέντρου έχει δημοσιεύσει >120 επιστημονικές εργασίες με >3000 παραπομπές. Ως πρώην αθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής, έχει ασχοληθεί με πολλούς τοπικούς, επαρχιακούς, εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, όπως η Osteoporosis Canada, η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004 και οι Παναμερικανικοί Αγώνες του Τορόντο το 2015.