Αρχική σελίδα » Συνέδριο » Κεντρικοί Ομιλητές

Igor B. Mekjavic, PhD

 

Ο Igor B. Mekjavic είναι Καθηγητής Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας και εργάζεται ως επιστημονικός σύμβουλος/ερευνητής στο Tμήμα Αυτοματισμού, Βιοκυβερνητικής και Ρομποτικής του Ινστιτούτου Jozef Stefan στη Λιουμπλιάνα, Σλοβενία. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Salford της Μεγάλης Βρετανίας, όπου πραγματοποίησε και μεταπτυχιακές σπουδές στην Υποβρύχια Τεχνολογία. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή (PhD - Περιβαλλοντική Φυσιολογία) στη Σχολή Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου Simon Fraser στη Βρετανική Κολομβία, Καναδά, όπου αργότερα έγινε Καθηγητής, θέση την οποία διατηρεί και σήμερα ως έκτακτος καθηγητής (adjunct professor). Από το 1983 μέχρι και το 2006 υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ ή/και Διευθυντής στη Σχολή Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου Simon Fraser της Βρετανικής Κολομβίας, Καναδά, στο Τμήμα Επιστήμης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου του Portsmouth, Μεγάλη Βρετανία και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας, Σλοβενία.

Έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο στη φυσιολογία του ανθρώπου με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην υπερβαρική φυσιολογία, στην αυτόνομη και συμπεριφοριστική θερμορύθμιση, στην έκθεση στο κρύο, σε πρωτόκολλα εγκλιματισμού στην υποξία και σε μοντέλα προσομοίωσης συνθηκών μικροβαρύτητας. Σε πρόσφατες μελέτες του (bed-rest studies) έχει διερευνήσει επιπτώσεις της σωματικής αδράνειας σε παράγοντες υγείας του ανθρώπου. Το ερευνητικό του έργο έχει χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σλοβενίας, το Σουηδικό Γραφείο Έρευνας για την άμυνα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη βιομηχανία. Έχει δημοσιεύσει ~500 πρωτότυπες εργασίες και ανασκοπήσεις, βιβλία και κεφάλαια βιβλίων. Οι εργασίες του έχουν λάβει πάνω από 5.000 αναφορές, h-index 36, i10-index 134.

 

 Λάμπρος Συντώσης, PhD

 

 

Ο Λάμπρος Συντώσης είναι Καθηγητής Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στο Τμημα Κινησιολογίας και Υγείας του Παν/μίου Rutgers στο New Jersey των ΗΠΑ. Είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ (BS), και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Εργοφυσιολογία (MS – Queens College, NY) και την Εργοβιοχημεία και Διατροφή της Άσκησης (MA – University of Texas at Austin, Texas). Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου του Τέξας (PhD -  Μεταβολική Βιοχημεία). Από το 1994 μέχρι το 2000 υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ και Διευθυντής στα Κέντρα Έρευνας για την Παχυσαρκία της Ιατρικής Σχολής του Washington University School και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας στις ΗΠΑ.

Έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο με έμφαση στην επίδραση της φυσικής δραστηριότητας και των διατροφικών συνηθειών στο μεταβολισμό του ανθρώπου. Το ερευνητικό του έργο έχει χρηματοδοτηθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ), την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την βιομηχανία. Έχει δημοσιεύσει πάνω των 190 πρωτότυπες εργασίες και ανασκοπήσεις, βιβλία και κεφάλαια βιβλίων. Οι εργασίες του έχουν λάβει πάνω από 11.000 αναφορές, h-index 49, i10-index 127.